609 in 2015 and later

648 past in 2015 (updated 17-07-'15)

Feed aggregator

WK Zwemmen: Wat gebeurde er vannacht in Gwangju?

KNZB (The Netherlands) - Fri, 27/09/2019 - 02:00

Ook afgelopen nacht werd er door verschillende Nederlandse zwemmers wederom gestreden voor een plek in de halve finales.

Categories: federation, other swimnews

Michael Phelps Is O.K. With Losing World Records, and Confident He Is Still No. 1.

New York Times Swimming - 5 hours 13 min ago
It once seemed impossible that anyone could go faster in the butterfly. By the time it happened, the most decorated Olympian had a growing family and no problem letting go of records.
Categories: other swimnews

'Als mensen angstig worden in zee, gedragen ze zich als een landdier'

Netherlands Open Water Web - Mon, 19/08/2019 - 23:00

Zwemmen in open water is gevaarlijk als je daar geen ervaring mee hebt, ook al heb je je zwemdiploma's. Dat is de veelgehoorde waarschuwing van reddingsdiensten, zwemleraren en instanties na een verdrinkingspiek vorige zomer. Verreweg de meeste verdrinkingen zijn in open water.

Reden voor de SP om ervoor te pleiten kinderen beter klaar te stomen voor zwemmen in open water. Het C-diploma, dat maar door zo'n 30 procent van de kinderen wordt gedaan, bereidt daar enigszins op voor: kinderen leren zich redden in open water zonder stroming.

 

Lees het complete artikel @NOS

nieuws - NederlandveiligheidNederland
Categories: open water

Inschrijving Oosterhout sluit bijna (maandag 20:00uur)

Netherlands Open Water Web - Mon, 19/08/2019 - 18:13

Komende zondag zal de 88e Dopharma Open Water Zwemklassieker door gaan. De weergoden lijken er ook zin in te hebben met temperaturen van boven de 25 graden en een mooi zonnetje. Schitterende omstandigheden om een stuk in open water te zwemmen.

Alle seinen staan op groen:

- de jury is COMPLEET

- het waterkeuringsrapport is POSITIEF. Er kan dus zonder problemen gezwommen worden in het mooie Wilhelminakanaal.

- de VRIJWILLIGERS en SPONSORS zijn er klaar voor en hebben er zin in!

Wil je nog meedoen schrijf dan nog snel even in via OLOWIS. Deelname staat open voor zowel KNZB als niet-KNZB leden (die deel kunnen nemen met een zogenaamde daglicentie). 

NTB leden kunnen zonder aanvullende licentiekosten deelnemen. Alleen moet er wel via de NTB een zogenaamde "startvergunning" bij de KNZB geregeld zijn.

Wij hebben er zin in. Tot zondag!

Antwoord op veel voorkomende vragen:

Mag ik met een andere kleur cap zwemmen die niet bij het klassement van het programma hoort?

NEE, dat zou te veel verwarring scheppen bij de jury. Als je geen klassementscap hebt die bij het programma hoort krijg je een leencap toegewezen

Wat is de watertemperatuur?

Wij gaan deze van te voren opmeten en laten dat jullie z.s.m. weten. Normaal ligt de watertemperatuur iets boven de 20 graden en gezien de weersvoorspellingen is dat ook dit jaar aannemelijk.

De organisatie.

 

wedstrijd (event) NED-KNZBOosterhout - NED
Categories: open water

Echtpaar hoopt dat 50ste editie IJsselmeertocht niet de laatste is: 'Zullen traantje wegpinken'

Netherlands Open Water Web - Mon, 19/08/2019 - 15:01

De IJsselmeer Zwemmarathon wordt vandaag voor de 50ste keer gezwommen en het Haagse echtpaar Cor en Jantine de Bruin hoopt dat er nog veel volgen. Hoewel de editie van 2019 van start gaat, zijn de twijfels over de toekomst van deze 22 kilometer lange zwemstrijd groot.

lees het hele artikel en bekijk de foto @ Algemeen Dagblad

wedstrijd (event) NED-KNZBStavoren-Medemblik (IJsselmeerzwemmarathon) - NED
Categories: open water

SP wil gymlessen over zwemmen in open water

Netherlands Open Water Web - Mon, 19/08/2019 - 11:34

Er moeten ‘natte’ gymlessen komen waarin kinderen leren wat de gevaren zijn van zwemmen in open water. Dat stelt de SP vandaag voor in een nieuw actieplan. Reddingsbrigade Nederland en de Nationale Raad Zwemveiligheid steunen het initiatief. 

Kamerlid Michiel van Nispen: ,,Onderzoek heeft aangetoond dat zwemles alleen onvoldoende is. Weersomstandigheden en donker water zijn risicovol. Mensen zijn zich vaak niet bewust van de gevaren bij buitenwater, zoals zandbanken, muien, de effecten van aflandige wind, stroming, golfslag en koud water.”

Lees het artikel @AD
 

nieuws - NederlandveiligheidOW training & coachingNederland
Categories: open water

Weergoden maken van vijftigste editie IJsselmeermarathon een heroïsche aflevering, met Maarten van der Weijden als blikvanger

Netherlands Open Water Web - Mon, 19/08/2019 - 11:27

Aan de wens een speciale vijftigste editie van de IJsselmeermarathon te maken, is door de weergoden afgelopen zaterdag prima meegewerkt. Van de 28 deelnemers die in Stavoren van start gingen, haalden slechts 17 de finish in het 22 kilometer verderop gelegen Medemblik. Jorgos Skotadis (5.25.54 uur) won, net als in 2018, de race en Lisa Dreessens (5.50,29) was de snelste vrouw. Maarten van der Weijden (6.25,11) tikte als vierde aan.

Ogenschijnlijk fris stapt Van der Weijden het water uit. ,,Het viel wel mee’’, laat hij weten, terwijl hij een knuffel krijgt van zijn moeder op de kade van de Oosterhaven voor Café Brakeboer in Medemblik. ,,Dit is mijn eerste zwemtocht die langer dan zes uur duurde sinds de Elfstedentocht.’’

 

Lees het artikel @leidschdagblad

wedstrijd (event) NED-KNZBStavoren-Medemblik (IJsselmeerzwemmarathon) - NED
Categories: open water

Laatste stand in de alternatieve klassementen na de 50e IJsselmeeroversteek en wederom een vervelende afgelasting van De Bosbaan

Netherlands Open Water Web - Mon, 19/08/2019 - 07:03

Zaterdag 17 augustus 2019: De 50e IJsselmeer zwem marathon. In 1970 de eerste met Hilbert Prins als winnaar in 7.02.03. In deze 50e, eigenlijk 48e vanwege 2 afgelastingen in 1994 en 2014, zegeviert de Griek Jorgos Skotadis in 5.25.54.90. Op de 3e plaats bij de mannen  Remco van Althuis in 6.33.20.08 die hiermee Nederlands Kampioen wordt. Lisa Dreesens wordt Nederlands Kampioene bij de vrouwen in 5.50.29.76. Extra aandacht voor Irene van der Laan (1960). Zij haalt Medemblik in 8.30.23.6 en bereikt voor de 18e keer de finish. Recordhouder is Joost Kuijlaars met 20 succesvolle oversteken. De snelste tijd staat op naam van Marcel Schouten met 4.18.06 in 2012.

De open water wedstrijden op de Bosbaan, gepland voor zondag 18 augustus 2019, zijn opnieuw afgelast vanwege de Ecoli bacterie. In de Alternatieve Klassementen zijn de IJsselmeer zwem marathon resultaten inmiddels verwerkt. Ga daarvoor naar: http://www.georgesports.eu/openwater.html

wedstrijd (event) NED-ongebondenNederland (ongebonden) - is geen locatie (fout in categorie)
Categories: open water

Foto`s 50ste IJsselmeer Zwemmarathon

Netherlands Open Water Web - Sun, 18/08/2019 - 22:26

De foto's van de 50ste IJsselmeer Zwemmarathon  staan online.

De foto's van de start kunt u HIER vinden.

De foto's van de finish kunt u HIER vinden.

Met dank aan Jos Dinkelberg voor de mooie foto serie!

wedstrijd (event) NED-KNZBnieuws - NederlandStavoren-Medemblik (IJsselmeerzwemmarathon) - NED
Categories: open water

Trump’s Rollback of Food Stamps

New York Times Swimming - Sun, 18/08/2019 - 18:00
A reader says an estimated three million people would lose benefits under the new rule. Also: Gay families and adoption; advertising of sex products in the subway; the joys of swimming.
Categories: other swimnews

Jorgos Skotadis en Lisa Dreesens de uitblinkers bij de IJsselmeer oversteek van Stavoren naar Medemblik

Netherlands Open Water Web - Sun, 18/08/2019 - 13:44

De 50ste IJsselmeer-oversteek van Stavoren naar Medemblik was een zware wedstrijd met veel wind, regen en kou. 17 van de 28 zwemmers hebben de eindstreep in Medemblik gehaald. Het was afzien dus! De snelste van allemaal was Jorgos Skotadis. De zwemmer uit Griekenland, die we ook kennen van de Nederlandse wedstrijden, prolongeerde zijn titel. Lisa Dreesens, in voorbereiding voor de Kanaaloversteek, was de beste vrouw in het gezelschap.

Jorgos Skotadis kwam er speciaal voor terug uit Griekenland. Om zijn titel van 2018 te verdedigen en natuurlijk te prolongeren. En dat deed hij. Omdat hij geen lid meer is van een Nederlandse vereniging prolongeerde hij niet zijn Nederlandse titel. Over de 22 kilometer lange oversteek van de vroegere Zuiderzee tussen Stavoren en Medemblik deed de 21-jarige Nieuw-Venneper 5uur 25 minuten en 54 seconden

 

Lees het gehele artikel @zwemkroniek

wedstrijd (event) NED-KNZBnieuws - NederlandKNZB/TOWZmarathonsStavoren-Medemblik (IJsselmeerzwemmarathon) - NED
Categories: open water

Vrije Slag Door Zutphen, Zwemmers springen in de Berkel

Netherlands Open Water Web - Sun, 18/08/2019 - 11:23

De één zwemt 'slechts' 250 meter, de ander gaat voor de 3000 meter. Zo'n 250 zwemmers uit binnen- én buitenland gingen zaterdagmiddag de uitdaging aan en zwommen door de Berkel in Zutphen. De Vrije Slag door Zutphen werd voor de tiende keer georganiseerd.

Lees de rest van het artikel @lokaalgelderland

De uitslagen kun je HIER vinden.

Voor de foto`s van dit evenement click HIER.
 

wedstrijd (event) overigenieuws - NederlandZutphen - NED
Categories: open water

Jorgos Skotadis en LIsa Dreesens de uitblinkers bij de IJsselmeer oversteek van Stavoren naar Medemblik

Zwemkroniek Nieuws - Sun, 18/08/2019 - 10:21
De 50ste IJsselmeer-oversteek van Stavoren naar Medemblik was een zware wedstrijd met veel wind, regen en kou.
Categories: other swimnews

Oranje wint van Nieuw-Zeeland

KNZB (The Netherlands) - Sun, 18/08/2019 - 02:00

De Nederlandse waterpolodames zijn door een 6-15 winst op Nieuw-Zeeland tweede in Groep A geworden. In het Zuid-Koreaanse Gwangju werd het gat met de veel zwakker geachte tegenstander pas vanaf het derde kwart geslagen. Periodestanden 0-2, 3-4, 1-4, 2-5.

Categories: federation, other swimnews

The Magic of Swimming Holes

New York Times Swimming - Sat, 17/08/2019 - 12:00
In California, water is precious. The state’s hidden pools are yet another reason to treasure it.
Categories: other swimnews

Back in business....?

thelongswim.Karen Throsby - Fri, 16/08/2019 - 18:15
Last Tuesday, I swam the length of Windermere in 5 hours and 47 minutes.


In the world of marathon swimming, and particularly now that the swimming season is in full bloom, this is a fairly mundane accomplishment. In fact, there was a time just a few years ago when a 6-hour swim was just a bread-and-butter training day for me, often tied back-to-back with a swim of similar length the following day to get endurance miles in the shoulders. But not this year; not on Tuesday. Tuesday was the culmination of 2 years and 3 months of injury and rehab to my back, neck and shoulder; it was my longest swim since I was injured and it was the first time since May 2017 that I have felt solid and strong enough in the water to swim in a sustained way. And it felt amazing. That night, I sat in the van and cried with delighted relief. 
There have been a number of points since I was first injured that I have thought that I was okay, but each time, the recovery was too superficial and any effortful swimming soon broke the fragile truce I had reached with my body. I had started to think seriously about the possibility of not being able to return to swimming and had even begun some tentative ventures into running and cycling by way of a Plan B, just in case. But then, really only in the last 6 weeks, everything started to fall into place and I began to rediscover my swimming self, adding longer swims to my Lake District trips without the regression into pain and immobility that had happened previously. I swam the BLDSA Coniston event a couple of weeks ago by way of a test swim without any negative consequences (apart from some ferocious duck itch...occupational hazard) and finally committed in my mind to the Windermere swim that I had booked months ago in a fit of optimism. 
When the day came, I was as nervous as if I was doing a Channel swim and had spent the preceding week glued to the constantly changing weather forecast. I watched storms pass through dumping huge quantities of rain that ran into the lakes and rivers, lowering the water temperatures and threatening floods. But I was supremely lucky, and amidst a wet and windy couple of weeks, I landed an almost perfect swimming day. 

Photo courtesy of Pete Kelly
In spite of the rain, the water was still deliciously warm from the good weather in July, and there was just the gentlest of breezes for most of the swim, licking up just a little towards the end as we began to cross the lake in the final 3km of the swim into Waterhead. I was accompanied by Pete Kelly of Ambleside's Swim The Lakes, who provided navigation, safety cover and support from his canoe, and was a wonderfully calm presence, quietly paddling alongside, guiding me round hazards and protecting me from boat traffic. By hour 3, I started to feel like I was hitting my stride, and by hour 5, even though my lack of stamina from my long lay-off was starting to show, I had rediscovered the glorious feeling of belonging and comfort in the water that only comes (for me, at least) during long swimming. I was tired at the finish and relieved to be able to stop having achieved my goal, but I could have done more, and I finished feeling confident that with more training to build my endurance back up, I will be able to do more and go further (if I decide I want to). It feels unspeakably good to be back.

But none of this tortuously slow return to swimming has happened by accident and it has taken a lot of work by a number of people to get me back to this point. In the first year of the injury, I worked with a local osteopath and a massage therapist, both of whom did a great job of relieving the trapped nerves and the most obviously rigid muscles that were impeding movement and causing pain. But while this treatment always helped, it never really got to the heart of the problem. It's hard, though, to stop a line of treatment with people you like and trust when it seems to be working, even if only very gradually, and in hindsight, I left it too long before looking for alternative solutions. It was only when I started working with Cumbria-based injury and rehab specialist, Adam Smith (@adamsmithrehab on Twitter) last year that things really started to move noticeably in the right direction. I've had two sustained courses of treatment with him - at the end of last summer, and throughout this summer - during which he has worked relentlessly through scar tissue and taut muscles, restoring movement in my thoracic spine (which turns out to be the heart of the problem) and shoulder (which often felt like it was the problem, but was really collateral damage). The damage was quite deep and long-standing and it's been a drawn-out (and often quite painful) job that has demanded a great deal of expertise, effort and tenacity from Adam. But quite recently, everything started to change and I noticed that swimming was relieving my back rather than aggravating it; the restored movement seemed to have set up a positive cycle where movement produced more movement rather than immobility, which Adam had been promising would eventually happen but I never quite believed him. Amazingly, when I saw Adam after the Windermere swim, he could barely find the band of scar tissue that he's been digging away at for all this time, and since the swim, I've had almost no symptoms at all. My recovery is still ongoing and I am diligently doing all of my rehab and mobility exercises to fend off even the hint of recurrence, but the state of my recovery is so markedly different from any of the previous times of the last couple of years when I thought that I was on the mend that I am feeling very confident that we have it properly on the run now and that I am (cautiously) back in business.

But what does it mean to say that I am back in business? At the moment, I'm not sure. Part of me - a big part of me - wants to set my sights on something long. I have a couple of swims in mind that I am keeping to myself for now, but in any case, I will need a very long and steady run-up to anything substantial. It took me two years to train for the Channel, and using this as a model, 2021 would be the absolutely earliest for anything really long, although I'm also thinking about interim, build-up goals for 2020. But I'm also not 100% certain that I'm going to go back to very long swimming. If it is a choice between being able to swim Windermere-length distances and below, but to swim regularly, often and consistently, and having a big blow-out swim that might leave me out of the water for an extended period again, I would undoubtedly choose the former. I've had a wonderful summer in the Lakes, swimming, paddle-boarding and enjoying the beauty of it all; I don't want to risk losing that again.I'm also uncomfortably aware that when I was first injured in 2017 and in subsequent moments of optimism over the last couple of years, I ended up letting quite a lot of people down, having to cancel swims and inconvenience friends who had been generous enough to make arrangements to crew for me. I really don't want to be that person, and this makes me cautious about diving back into it all again. Time will tell.

But the most important thing for now is that swimming is back in my life. My working life has been very challenging over the last year and without swimming to blow of steam, get my head straight and wear myself out, by last spring, I was experiencing high levels of stress, anxiety and insomnia that were impacting on my mental and physical health in unacceptable and unsustainable ways. Swimming is not the answer to these problems, which are fundamentally structural in nature rather than a personal failure of self-care, but it certainly helps to keep me going while I focus on ways to find a better balance in my working life. I feel better going into the next academic year knowing that swimming is there to fall back on.

I am grateful to so many people for sticking with me through this rather drawn-out palaver and helping me find a way through it. Adam has been amazing; Scarborough osteopath Neil Corcoran found bits of me to pop and crack that I didn't even know existed or were supposed to move; my local osteopath, Louise Judd, has been a steady influence throughout, helping to ease my body towards recovery; and Leeds massage therapist, Jim Mason kept me up and moving over the winter months. Skilled experts, one and all. Nevertheless, I have to confess to hoping that this is now the beginning of being able to focus my disposable income on something other than treatment... although I'm also very aware of the incredible privilege that comes with being able to engage with this kind of therapeutic expertise, and I'm very grateful that that option was available to me.

As we head into the dog-days of summer and as the beginning of the new academic year looms large, I'm looking forward to some final trips to the Lakes for swimming and paddling fun as I rediscover my love of swimming. We'll have to see what happens next, but for now, if you need me, I'll be in the water.
Categories: open water

De Bosbaan 2019 | AFGELAST

Netherlands Open Water Web - Fri, 16/08/2019 - 15:46

Beste deelnemers,
We hebben helaas slecht nieuws. Het waterkeuringsrapport voor De Bosbaan is negatief, de e.coli bacterie is aangetroffen. We hebben diverse keuringsinstanties benaderd voor advies en second opinion, helaas ook met negatief resultaat.
Dit heeft het organisatiecomité van HEADswimming De Bosbaan doen besluiten om het evenement op zondag 18 augustus NIET door te laten gaan. 

Het doet ons pijn om voor het 2e achtereenvolgende jaar problemen te hebben met de waterkwaliteit van De Bosbaan. Vorig jaar toen we de ONK organiseerden hebben we een alternatieve lokatie weten te regelen. 
Dat was een topprestatie, maar nu, met nog 1 dag voor de boeg, gaat dat niet lukken.

Uiteraard is dit voor ons een enorme domper, met alle tijd die we erin gestoken hebben om er een fantastisch evenement van te maken. Maar ook vinden we het super jammer dat we jullie moeten teleurstellen.

Het nieuws over de waterkeuring is vanmiddag tot ons gekomen. Onze voorkeur was om jullie zo snel mogelijk te informeren. 
Het organisatieteam zal alle consequenties en acties die hieraan vastzitten, inclusief financiële afhandeling, nog moeten bepalen. Hierover volgt snel meer informatie. 

Wij vragen jullie je zwemmers te informeren zodat niemand voor niets naar De Bosbaan komt zondag.

wedstrijd (event) NED-KNZBwedstrijd (event) goede doel(en)Amsterdam (Bosbaan) - NED
Categories: open water

Openwaterwedstrijd uitgelicht: 25e Golfbad Osse Maasrace mét Nightswim voor KWF

Netherlands Open Water Web - Fri, 16/08/2019 - 12:33

Uit de KNZB nieuwsbrief van 16 augustus 2019.

De Osse Maasrace viert op 31 augustus een jubileum. Voor de 25e keer is Arethusa gastgever van een open water wedstrijd. In de Lithse Ham wordt dit luister bijgezet door een Night Swim op te nemen in het programma. In 2017 en 2018 is al eerder voor het goede doel gezwommen.

In 2019 wordt dat voor het eerst in het donker gedaan. Een unieke ervaring in Nederland, hoewel de meezwemmers met Maarten van der Weijden natuurlijk al een voorschot hebben genomen. In Oss worden zowel de zwemmers als de baan verlicht. Iedereen mag aan de Night Swim meedoen, natuurlijk is het wel de bedoeling dat je dan meedoet aan de fundraiser. Lees hier meer

wedstrijd (event) NED-KNZBOss - NED
Categories: open water

Openwaterwedstrijd uitgelicht: Zeeuws Open Water weekend in Wilhelminadorp en Vlissingen

Netherlands Open Water Web - Fri, 16/08/2019 - 12:31

Uit de KNZB nieuwsbrief van 16 augustus 2019.

Al meer dan 45 jaar staan de openwater wedstrijden in Wilhelminadorp en Vlissingen garant voor snelle resultaten. Er wordt immers gezwommen in zout water! De organisaties hebben sinds de gezamenlijke organisatie van de ONK in 2016 en 2017 de handen verder ineen geslagen en werken samen op meerdere gebieden. 

Beide dagen is er een compleet aanbod voor alle leeftijden; van de 250 meters voor de jongste minioren tot en met de 5000m vrije slag in Vlissingen. Ook voor het teamklassement kunnen punten gescoord worden met de ploegachtervolging in Goes en de welbekende estafette in Vlissingen met als inzet de grote taart! 

Inschrijven kan tot en met dinsdag 3 september via OLOWIS.

wedstrijd (event) NED-KNZBVlissingen - NEDWilhelminadorp (De Ganzetrek) - NED
Categories: open water

Bestellen presetatiemedailles

Netherlands Open Water Web - Fri, 16/08/2019 - 12:29

Uit de KNZB nieuwsbrief van 16 augustus 2019

De grote zomertoernooien zijn inmiddels ook achter de rug, met uitzondering van de WK parazwemmen in Londen. Het zwemseizoen komt daarmee ten einde, en dus zijn de overzichten voor de KNZB-prestatiemedailles gepubliceerd. 

Vanaf heden, tot en met 31 december 2019, kunnen de felbegeerde KNZB Prestatiemedailles weer besteld worden. Sporters die in de top-10 van hun leeftijdsgroep of tot de top-25 van de all-in ranglijsten behoren, hebben recht op een dergelijke medaille. Lees alles na op de Sportprijzen pagina en laat je vereniging de medaille(s) bestellen. 

Ook voor het LAC kunnen nog herinneringsmedailles besteld worden.

wedstrijd (event) NED-KNZB
Categories: open water

Pages