609 in 2015 and later

648 past in 2015 (updated 17-07-'15)

Netherlands Open Water Web

Subscribe to Netherlands Open Water Web feed
Updated: 29 min 27 sec ago

Marcel Schouten vijfde bij World Cup Lake St-Jean Canada

Tue, 23/07/2019 - 23:24

In het Lake St-Jean tikte Marcel Schouten als vijfde aan bij de vijfde wedstrijd van het World Cup-circuit. Over de race in het Canadese Roberval deed de zwemmer van het HPC Eindhoven 1:53.47,01. Eenhonderdste achter de Italiaan Matteo Furlan en ruim achter de Hongaarse winnaar Kirstof Rasovszky (1:53.28,80). Lars Bottelier (1:57.36,55) van het OC Amsterdam werd elfde.

In de zes rondjes van 1666 meter hield Schouten goed stand. Totdat de Hongaarse tempobeul Rasovszky ​tegen het eind van de voorlaatste ronde het gas erop gooide. De leider in de tussenstand van het circuit was afgelopen vrijdag nog met maagproblemen uitgevallen op de 25 kilometer tijdens het wereldkampioenschap in het Zuid-Koreaanse Yeosu. Ruim twee dagen later was daar - ondanks de dertien uur tijdsverschil - weinig van te merken.

Schouten kon alleen maar volgen in gezelschap van Furlan, zijn landgenoot Dario Verani en de Fransman Fares Zitouni. In de eindsprint om de tweede plaats moest hij het trio voor zich dulden. “Ik ging voor een goede klassering hier, om op die manier meer punten te verzamelen voor het klassement. Zoals wel vaker dit seizoen had ik niet de macht om die anderen af te troeven.” Over de rest van de race was de 36-jarige Schouten tevreden. “Ik was niet naar het WK gegaan en stond fris aan de start, zonder jetlag.”

Voor Bottelier was het lastig volgen in de laatste ronde. “Tot die tijd ging ik goed en lag ik zelfs nog even op kop. Op het eind was ik helemaal op. Het voelde alsof er melkzuur in mijn armen stroomde. Ik snap het contrast niet met de rest van de race.”

Bron @KNZB

wedstrijd (event) overigenieuws - internationaalBuitenland (anders dan Antillen, Suriname of BeNeLux)
Categories: open water

Uitslagen Brakeboer Trofee 2019

Tue, 23/07/2019 - 22:58

Bijgaande nog de complete lijst met uitslagen van deze wedstrijd.

Bijlage:  uitslagen 10e Brakeboer Trofee.pdfwedstrijd (event) NED-KNZBMedemblik (Brakeboer Trofee) - NED
Categories: open water

Foto`s 10e Brakeboer Trofee

Mon, 22/07/2019 - 23:02

De foto's van de Brakeboer Trofee  gehouden op 21 Juli​ staan online.

De foto's van deze wedstrijd kunt u HIER vinden.

Met dank aan Jos Dinkelberg.

wedstrijd (event) NED-KNZBMedemblik (Brakeboer Trofee) - NED
Categories: open water

Alternatieve klassementen door afgelasting “Binnenmaas” en door uitslag “Brakeboer” nauwelijks gewijzigd

Mon, 22/07/2019 - 20:10

Afgelasting Strijen: een grote teleurstelling voor organisatie en deelnemers. Na een succesvolle inschrijving, meer dan 500, moest uiteindelijk worden besloten om, uit veiligheidsoverwegingen, de wedstrijd af te gelasten. Onweer, stortregens, hagelstenen maakten doorgaan onverantwoord.

In Medemblik, zondag, kon de wedstrijd gewoon door gaan. Uiteindelijk hadden deze uitslagen nauwelijks invloed op de alternatieve klassementen zie www.GeorgeSports.eu.

wedstrijd (event) NED-ongebondenNederland (ongebonden) - is geen locatie (fout in categorie)
Categories: open water

About Open Water Swimming, Safety and having Fun

Mon, 22/07/2019 - 17:51

There are several types of open water swimming:

Mass events with insurance and shared safety cover

Solo swims with dedicated safety cover

Training swims and dips without boat, kayak or lifeguard cover

Small groups swimming with shared cover - This is my subject below

This weekend I joined eighteen others in a 5.5km swim around Beginish Island (just above the white lighthouse – near Valentia Island in County Kerry, Ireland). Three in wetsuits, two with a first ever 5km swim, one longest ever without a wetsuit, eight English Channel swimmers and ten who did swim volunteer work this year. 

 

Read the complete story @NedDenison

nieuws - internationaalveiligheidOW verslagBuitenland (anders dan Antillen, Suriname of BeNeLux)Nederland
Categories: open water

Warme zomer leidt tot sterke stijging verdrinkingsdoden

Mon, 22/07/2019 - 16:29

Het aantal inwoners van Nederland dat is verdronken is vorig jaar opvallend sterk gestegen, tot 112. In 2017 lag dat aantal nog op 85, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De reddingsbrigade vermoedt dat de toename te wijten is aan het mooie weer van vorig jaar en aan het feit dat steeds meer mensen in open water zwemmen. "Door het warme weer trokken heel veel Nederlanders naar het water", zegt directeur Koen Breedveld. "Vorig jaar kwamen strandbrigades 7900 keer in actie, 2400 keer vaker dan het jaar ervoor." Veel mensen verkijken zich op de stroming van het water of de diepte ervan.

 

Lees het artikel @NOS

nieuws - NederlandveiligheidNederland
Categories: open water

Gouden jubileum IJsselmeer zwemmarathon Stavoren-Medemblik

Mon, 22/07/2019 - 16:25

Dit jaar beleeft de IJsselmeer Zwemmarathon Stavoren-Medemblik op 17 augustus haar 50ste editie. Een gouden jubileumjaar dus! De IJsselmeermarathon begon 50 jaar geleden met 10 deelnemers en is inmiddels al jarenlang uitgegroeid tot het hoogtepunt van het open water zwemmen.

De wedstrijd is de oudste en langste open water wedstrijd in Nederland en is mede mogelijk gemaakt door verschillende sponsoren. De wedstrijd staat bol van spanning, opwinding en gezonde krachtsinspanningen. De zwemmers zwemmen naast de door de organisatie gefaciliteerde begeleidingsboot en leggen de laatste meters af in de Oosterhaven in Medemblik onder luidkeelse aanmoedigingen en applaus van de toeschouwers.

 

Lees het artikel @medemblikactueel

wedstrijd (event) NED-KNZBnieuws - NederlandStavoren-Medemblik (IJsselmeerzwemmarathon) - NED
Categories: open water

Geslaagde tiende editie Brakeboer trofee

Mon, 22/07/2019 - 16:22

Onder het toeziend oog van een kade vol publiek werd afgelopen zondag de tiende Brakeboer trofee gezwommen in de Oosterhaven van Medemblik. Op tien programmanummers, variërend van 500 meter tot 10 km, deden maar liefst 160 deelnemers mee. Jack Brakeboer, bedenker en medeorganisator: "Deze wedstrijd is uniek in Nederland.

Er zijn nog maar een paar van dit soort wedstrijden en deze willen we dan ook behouden. Er zijn vandaag fantastisch snelle tijden gezwommen. Dat belooft nog wat voor de zwemmarathon Stavoren-Medemblik."

Lees het artikel @westfriesweekblad
 

wedstrijd (event) NED-KNZBnieuws - NederlandMedemblik (Brakeboer Trofee) - NED
Categories: open water

Stichting OWW De Binnenmaas

Sun, 21/07/2019 - 22:52

Onderstaand bericht van de Stichting OWW De Binnenmaas, naar aanleiding van de afgelasting van de wedstrijd van gisteren;

Dames en Heren, Zwemmers, Officials en Vrijwilligers,
wat een sof. Wat balen wij dat we gisteren uit eindelijk hebben moeten besluiten om het Open Water De Binnenmaas af te gelasten. Zoals vele van u hebben gezien, stonden wij en u er (bijna) helemaal klaar voor.

Echter door het weer viel alles in het water. Na de eerste grote bui, kwam er veel zonneschijn. In die periode hebben we alles weer af weten te breken. Maar vlak daarna is er tot 3 keer toe nog een bui met onweer en heel veel water overlast over de Hoeksche Waard en de Binnenmaas heen getrokken. (Zie ook foto van aankomende bui) Dit was nog tijdens de geplande wedstrijd duur. Blij toe dat iedereen toen al op weg naar of zelf al thuis was. 

Vandaag zijn we verder gegaan met het opruimen en dit zal nog wel een paar dagen duren. In de komende week zal er nog een update van ons volgen aan alle inschrijvers.

Dit stukje tekst is al weer langer gegroeid dan gepland. Dus over naar de afsluiting.

De Organisatie dankt iedereen voor het gegeven vertrouwen om ondanks de weersvoorspelling naar onze wedstrijd af te reizen. Helaas dat het weer niet mee wilde werken. 
Wij danken iedereen die ons lieve berichten heeft gestuurd via e-mails, chats, Facebook en via een goede knuffel tijdens het afbreken. 
Wij danken alle vrijwilligers welk in weer en wind ons terzijde stonden en zo hun best hebben gedaan zowel met het opbouwen als het afbouwen. DANK!

Ja, voor nu nog een ding: de voorbereidingen voor de 43e OWW De Binnenmaas zijn begonnen! Zet de datum vast in de agenda! 18 Juli 2020!

wedstrijd (event) NED-KNZBnieuws - NederlandMijnsheerenland (Strijen) - NED
Categories: open water

Lege handen tijdens het WK in Korea: verkeert het Nederlandse openwaterzwemmen in een crisis?

Sat, 20/07/2019 - 12:12

Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman, de toppers van het open water, stonden op de WK in Korea met lege handen. Een incident of is er sprake van een crisis?
Wie tot deze week dacht dat de Nederlandse openwaterzwemmers naar het zonnige Yeosu vertrokken met het doel wereldkampioen te worden, had het mis.

Het ging vooral om startplaatsen bij de Olympische Spelen van Tokio van volgend jaar, zo werd met elke gemiste medaille duidelijker.

Lees het kritische artikel @volkskrant

Wil je reageren op dit artikel? 
Plaats je reacties hieronder.
 

nieuws - NederlandNederland
Categories: open water

Zwemmen zonder lijntjes – mag jij dat deze zomer?

Sat, 20/07/2019 - 10:56

‘Het water is donker. Het is grauw, ik kan er niet doorheen kijken, ik zie geen lijntjes…’ Als je meestal in een zwembad zwemt, of helemaal niet, zul je dit soort gedachten hebben als je in open water gaat zwemmen. Zwemmen in natuurwater is heerlijk, maar er is wellicht een drempel die je moet nemen. Het is onbekend, het is buiten, het waait maar het is wel een prachtige zonnige dag.

Eigenlijk kloppen alle elementen. Het is zomer en alles in je lijf zegt: gewoon doen! Maar je hoofd blijft bezwaren maken: waar dan, hoe kom ik daar, wat moet er mee?  

Lees de complete blog @frisseduik

Voor meer blog`s van Susan Houbraken kijk op haar website
 

nieuws - NederlandNederland
Categories: open water

Foto`s Lektocht, Beusichem - Culemborg

Fri, 19/07/2019 - 23:15

De foto's van de gehouden Lektocht op 14 Juli​ staan intussen ook online.

De foto's van deze wedstrijd kunt u HIER vinden.

Met dank aan Jos Dinkelberg.

wedstrijd (event) NED-KNZBBeusichem-Culemborg (Lektocht) - NED
Categories: open water

Zwemmers zevende op WK open water: ‘Niets zeker in dit tactische steekspel’

Fri, 19/07/2019 - 14:12

De Nederlandse openwaterzwemmers hebben bij de WK in Zuid-Korea ook in de landenwedstrijd voor gemengde teams niet kunnen meedoen om de medailles. Esmee Vermeulen, Sharon van Rouwendaal, Pepijn Smits en Ferry Weertman eindigden na 5 kilometer voor de kust van Yeosu op de zevende plaats.

In dezelfde samenstelling en in dezelfde volgorde pakte Oranje vorig jaar in Glasgow de Europese titel.

Lees het artikel @AD
 

nieuws - internationaal5kmBuitenland (anders dan Antillen, Suriname of BeNeLux)
Categories: open water

Ter Rede van Hoorn

Thu, 18/07/2019 - 22:21

BESTE GASTEN VAN TER REDE VAN HOORN

 

Als je nog geen gast bent van ‘Ter Rede van Hoorn’, word je dat hopelijk de komende dagen.

Ons evenement is zondag 28 juli en tot en met dinsdag kun je je nog aanmelden.

Dat is zeker de moeite waard: in Hoorn, VOC-stad van de Gouden Eeuw, is meer te beleven.

In de binnenstad is het Koopzondag en is het Oldtimerspektakel (een beetje Sluis-gevoel…).

Maar in de historische haven gaat de zeventiende editie van ‘Ter Rede van Hoorn’ van start.

Na enkele jaren in de feestelijke, maar sportief wat mindere locatie in de binnenhavens,

gaan we terug naar de E.K.-baan van 2016, en gaan we het gevecht aan op de Zuiderzee.

Vanaf de Rede trotseren we de golven, of bij gebrek daaraan, genieten we van de wedstrijd.

 

Zie voor het volledige programma onze website www.terredevanhoorn.nl.

Binnen enkele dagen staat ons programmaboek, ook in een smartphone-versie, online.

Vanaf woensdag zijn ook de startlijsten daar te zien. Kom maar op als je durft!

 

Met vriendelijke groet,

Hans Beenker, gouverneur-generaal (dispereert niet…)

wedstrijd (event) NED-KNZBHoorn (ter Rede van Hoorn) - NED
Categories: open water

Programmaboekje OWW De Binnenmaas

Thu, 18/07/2019 - 09:47

Dames, Heren,

Organisatie OWW De Binnenmaas is blij met het hoge aantal inschrijving! Helemaal top! 

Het programmaboekje is gereed en vanaf nu terug te vinden via onderstaande link! Tot zaterdag!

 

https://issuu.com/…/docs/programmaboek_42e_oww_de_binnenmaas

 

Met vriendelijke groet

Organisatie OWW De Binnenmaas 

wedstrijd (event) NED-KNZBMijnsheerenland (Strijen) - NED
Categories: open water

Jongelingen domineren eerste editie Zwarte Polder Zwemtocht

Thu, 18/07/2019 - 00:32

BRESKENS - Maar liefst 148 zwemmers hebben woensdagavond meegedaan aan de eerste editie van de Zwarte Polder Zeezwemtocht tussen Breskens en Cadzand-Bad. De pas 15-jarige Sem Bonte uit Haamstede kwam als snelste uit het water.

lees de rest en bekijk de foto en de video @ PZC

 

wedstrijd (event) NED-ongebondenZwemmen langs Walcheren - NED (ongebonden)
Categories: open water

ONK en Heerjansdam Challenge 2019

Thu, 18/07/2019 - 00:10
Datum: zaterdag, 10 augustus, 2019 - 10:00 t/m zondag, 11 augustus, 2019 - 17:00

Deze wedstrijd ontbrak op de agenda. Bij deze dus goedgemaakt!

Let op! De wedstrijd is zowel NK open water zwemmen als de reguliere wedstrijd in Heerjansdam. Het event is over twee dagen verdeeld zoals de "advertentie" aangeeft.

Bijlage:  20190810-11-ONK-Heerjansdam-Challenge.pdfwedstrijd (event) NED-KNZBKNZB/TOWZHeerjansdam - NED
Categories: open water

Startlijsten 10e Brakeboer Trofee

Wed, 17/07/2019 - 22:45

A.s. zondag is het zover, de 10e Brakeboer Trofee staat op het programma.

Bekijk de startlijsten HIER.

wedstrijd (event) NED-KNZBMedemblik (Brakeboer Trofee) - NED
Categories: open water

Van Rouwendaal elfde op 5 kilometer open water

Wed, 17/07/2019 - 18:43

Zwemster Sharon van Rouwendaal is bij de WK in Zuid-Korea als elfde geëindigd op de 5 kilometer in het open water. De 25-jarige Nederlandse kon in de eindsprint geen beslag leggen op een medaille.

De titel op de 5 kilometer ging naar de Braziliaanse Ana Marcela Cunha. Ze bleef de Franse Aurélie Muller voor. Het brons was voor de Amerikaanse Hannah Moore.

Lees het artikel @AD
 

nieuws - internationaal5kmBuitenland (anders dan Antillen, Suriname of BeNeLux)
Categories: open water